Yeah! Eindelijk zijn we op pad op onze eerste echte wandeling op Ameland. Het is een route door het Hollummerbos en over het westelijke strand van Ameland We starten vanaf de vuurtoren, die op loopafstand is vanaf ons huisje. Vanaf de vuurtoren volgen we de groene bordjes (zie foto’s) het Hollumerbos in. Deze route staat ook aangegeven in het boekje met wandelroutes die wij in ons huisje hebben liggen. In het boekje vind je leuke extra informatie over dingen die je tegenkomt op de wandeling.

Het stuk door het bos is een fijne route langs mooie bomen en struiken. Het is nog erg vroeg in het seizoen waardoor het bij ons hier een daar nog wat kaal is. Maar de naaldbomen staan er groen bij. Deze naaldbomen kwamen oorspronkelijk niet op Ameland maar zijn begin 1900 op aangeplant. In het bos is het wel even opletten op het volgen van de groene bordjes, je mist er gemakkelijk eentje als je lekker om je heen aan het kijken bent. Af en toe lopen de paadjes enigszins stijl omhoog, maar dit is goed te doen.

Als we het bos uitlopen lopen we eerst nog langs het dorp en de duinen. Stiekem wachten we toch wel een beetje op de duinovergang om het strand op te mogen gaan. Helemaal omdat we hier echt bij het meest westelijke puntje van Ameland zijn. We zijn benieuwd hoe goed we Terschelling kunnen zien dat op 5 kilometer afstand ligt. En dat blijkt verrassend dichtbij voor je oog, want wij konden het prima zien liggen. Zelfs met de grijze weersomstandigheden waarin wij onze wandeling deden. Met zonnig en helder weer zal je zicht op de Boschplaat van het buureiland dus top zijn.

Het deel van de wandeling over het strand was voor ons het leukste deel. Wij mogen het strand graag afspeuren naar dieren en schelpen. En deze keer hadden we extra geluk. Op onze wandeling over het Westerstrand kwamen we een bijzondere krab en een zeester tegen! Verder waren er mooie schelpen te vinden en trippelden schattige vogels door het ondiepe water. Aan de westkant van het eiland viel ons op dat er ook nog best wel wat golfslag te zien was.

Die golfslag heeft waarschijnlijk ook te maken met de sterkte stroming die tussen Terschelling en Ameland doorstroomt. Deze stroming zou zonder de bescherming die de mens heeft aangebracht er voor zorgen dat west Ameland steeds verder onder water zou komen te staan. Hiervoor zijn verschillende maatregelen genomen. De meest zichtbare zijn de houten palen in het strand die er voor moeten zorgen dat het zand niet te gemakkelijk wegspoelt. Gelukkig passen die palen eigenlijk wel heel mooi in het strandbeeld!

De strandtent The Sunset markeert de plek waar onze wandeling weer het strand afgaat terug richting de het Hollumerbos en de vuurtoren. Een ideaal moment voor een verfrissing op het terras van de beachclub. Als we weer helemaal fris en opgeladen zijn vervolgen we onze route door het Hollumerbos waar we langs de eendenvijver komen. Ook hier zijn veel dieren te zien, want naast de vijver zit nog een soort kinderboerderij met onder andere witte pauwen en deze prachtige goudfazant. De vijver zelf zit vol met allerlei soorten eenden. Erg leuke plek om samen met kinderen naar toe te gaan.

Total distance: 4638 m
Total Time: 02:37:30
Download
routebordje
bijzondere krab op het strand
Zeester op het strand
strandpalen
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *